Foto: privat

«I Selbu er det smart å bo og godt å leve»

Per Jarle Hårstad savner debatt rundt næringsutviklingen i Selbu, uttrykker han i dette leserinnlegget. 

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg, som gjenspeiler skribentens mening.

I et forsøk på å skape en debatt hadde jeg et innlegg i Selbyggen 3 mai. Dessverre ble det et innlegg til en debatt uten motsvar - og dermed en monolog. Jeg oppfordrer til å ta del i debatten om hva vi som bor og lever i Selbu ønsker fremover. Jeg går litt bakover i tid.

Den 21 september i 2020 hadde Nils Even Fuglem følgende interpellasjon i et kommunestyremøte:

Hvem har ansvaret for næringsutvikling i Selbu?

Videre står det å lese i samme artikkel i Nea Radio fra 24 september 2020 med henvisning til Selbu Vekst som også står på Selbu Kommunes websider: "Selbu Vekst AS er Selbu kommunes næringsapparat. Trenger du hjelp i forbindelse med etablering av en ny bedrift, har du en gründer i magen eller er du en bedriftseier som trenger råd så ta kontakt. Selbu Vekst tilbyr/bistår også med salg av tomter og eiendommer/boliger".

Nils Even må ha truffet på noe for 19. oktober samme år ble det avholdt en samling med næringsliv og politikere, der det står: 

"Målet med den samlingen er å finne ut hva som skal prege utviklingens bilde i Selbu de neste tre til fem årene. Hva skal vi jobbe med for å få Selbu til å bli en attraktiv boplass, arbeidsplass, hva som tiltrekker næringsliv og besøkende de neste årene."

På Selbu Vekst sine websider (iselbu.no) av 12 mai 2024 står det:"Selbu Vekst er et utviklingsselskap eid av Selbu kommune og jobber for å styrke Selbus attraktivitet som bo, besøk og jobbkommune. Vi engasjerer oss i smått og stort - derfor kjenner vi bygda ekstra godt og kan gi deg råd og veiledning om det meste".

I en artikkel i Selbyggen om Norbit og en mulig utvidelse av fabrikken på Øyberget av 16 februar i år står det blant annet: 

"Selbu Næringsselskap et er kommunalt foretak som har som formål å oppføre, eie og forvalte grunn og lokaler for næringsutvikling i Selbu. Næringsselskapet har gjennomført flere utbyggingsprosjekter de siste årene". 

Med unntak av noen artikler om SIFA og Norbit er det veldig lite å lese om fra Selbu Vekst og Selbu Næringsselskap, jamfør Selbyggen og Nea Radio. Nå var det noen helhjertede forsøk i samarbeide med Granby, men som kjent strandet disse.

Skal vi som innbyggere i Selbu ta til takke med dette? Per i dag (12. mai) er det 22 annonser på Finn.no om eiendom til salgs i Selbu, og noen har ligget der en stund. Mange eiendommer ligger på Tømra og noen nærmere sentrum i Mebond. Det lyder ikke som optimismen i Selbu er veldig høy – da er det kanskje enda viktigere enn før å ta et tak. Det er lett å bli blind på at SIFA ansetter og Norbit trenger mere plass, men Selbu er så mye mere – og kan bli så mye mere. 

Selbu kommune er ikke veldig fremoverlent. Det er ikke kommunalt å være fremoverlent. Rollen som leder og koordinator kan og har Selbu Kommune ved Selbu Vekst tatt. Det viktigste som vi kan få til nå er flere arbeidsplasser, for boliger finnes.

Jeg tror ikke at utsagnet «i Selbu er det smart å bo og godt å leve» er nok. Vi må få litt kjøtt på beinet. Selbu Vekst trenger hjelp. Hvis vi skal skape noe nytt holder det ikke å si at det er godt å bo i Selbu, vi må faktisk gjør noe.

Jeg vet det finnes mange med gode tanker, la de strømme på.

Powered by Labrador CMS