Kultur

Det var god stemning og vakker musikk under åpningsarrangementet for NeadalsPride 2023.

– I kveld feirer vi mangfoldet!

Fredag kveld ble NeadalsPride 2023 åpnet med arrangementet «Kultursjokk-kafé» på E-bygget. Et femtitalls personer fikk oppleve en trivelig kveld krydret med vakre sanginnslag.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke hver dag man får høre opera fra øverste hylle bli fremført i Selbu! Men det fikk altså alle som besøkte E-bygget fredag. Her var det hentet inn svært talentfulle musikere som imponerte stort med sine røster.

– I kveld feirer vi mangfoldet, var det tydelig budskapet fra nestleder i NeadalsPride, Mari Engen Hanem, da hun ønsket velkommen til kveldens kultursjokk-kafé.

Få en liten smakebit av kvelden i videoen nedenfor:

– Deilig å være i gang

Under en pause i arrangementet tok Selbyggen en prat med leder i NeadalsPride, Linn Kristin Mosbø, og nestleder Mari Engen Hanem. De uttrykte glede over kvelden.

– Vi begynte å planlegge rett etter forrige NeadalsPride, og det har vært en lang prosess. Nå er det deilig å være i gang, så nå er det bare å gi slipp og kjøre på, sier Mosbø.

– Hva er egentlig kultursjokk-kafé?

– Det var vel Knut Erik Jensens idé i utgangspunktet. Han ønsket å ta med seg operacafé-konseptet til Selbu. Og da blir det kanskje et kultursjokk, for det er ikke akkurat den musikken som oftest fremføres i Selbu, sier Hanem.

– Tanken var å gjøre noe som var litt annerledes, og tilby en ny opplevelse her i bygda, sier Mosbø.

Leder i Neadalspride, Linn Kristin Mosbø, og nestleder Mari Engen Hanem. Foto: Øyvind Skogmo Hansen

– Ble verre etter terroren i Oslo

Styret i NeadalsPride har imidlertid kjent på nervene i forkant av årets markering. Det henger blant annet sammen med pride-terroren i Oslo i fjor, der to personer ble drept og minst 21 skadet. Alt tyder på at angrepet var rettet mot det skeive miljøet.

– Nervene var til stede før også, men etter terroren har det blitt verre – vi kjenner på det kollektivt. Da vi var på Trondheim Pride i september i fjor føltes det annerledes ut enn året før. Tanken om at det kan skje noe er der hele tiden. Vi har sett at hatmeldingene ikke har blitt færre, men flere.

I tillegg til nerver som følge av terror og hatmeldinger, har det også vært nerver som skyldes frykten for at det ikke skal komme folk. Derfor er Mosbø, Hanem og hele styret glad for at det faktisk ble flere besøkende under årets kultursjokk-kafé, enn fjorårets.

– Vi er kjempefornøyd med oppmøtet, det kom jo flere enn i fjor. Vi er også fornøyd med å arrangere dette i E-bygget, fordi det gir en mer intim atmosfære. Det har vært en kjempeherlig kveld med fantastiske artister og et fantastisk publikum, avslutter Mosbø og Hanem.

Disse musikerne bidro med sang

Sebastian Lyng Malmø: Verdaling som studerer klassisk sang på Institutt for Musikk ved NTNU. Han vant Verdal kommunes utviklingsstipend i 2022 og har også vært med i Idol.

Oda Fredriksen: Stjørdaling som har mastergrad i klassisk sang fra Institutt for Musikk ved NTNU. Hun har «vokst opp» i Operaskolen til Opera Trøndelag og jobber mye med profesjonelle vokalensembler.

Therese-Angelle Khachik: Medlem av operakompaniet «Skeive stemmer». Hun deltok også under fjorårets kultursjokkcafé.

Even Haarstad: Selbygg som studerer ved musikklinja på Heimdal.

Eilert Ottem: Multiinstrumentalist og vokalist

Powered by Labrador CMS