Fælk & følk
Selbu-ungene vet hvor maten kommer fra
Undersøkelser som viser at mange norske barn ikke har peiling på hvor maten kommer fra, er skremmende. Men vår lille spørreundersøkelse på Åpen gård på Kjeldstad sist søndag, viste at ungene i Selbu vet at maten vi spiser kommer fra bøndene på gårdene.
Ingen av dem vi snakket med, var i tvil om at melka kommer fra kyrne, at kjøttet kommer fra slaktedyr, og at potetene og grønnsakene også dyrkes fram av bøndene. Og om utvalget var forholdsvis lite som svarte på våre spørsmål, så følte vi oss ganske beroliget når det gjaldt selbuungenes kunnskap om matproduksjon.
Mange forskjellige dyreslag
Mange hadde funnet vegen til Kjeldstad der Inge Kåre Sandvik og Elin Charlotta Sjøkvist åpnet opp gården sin for interesserte i alle aldre. Spesielt var altså barna velkommen til å oppleve en levende gård med mange forskjellige dyr, og her fikk de komme nær både kyr og kalver, sauer og ullgriser, geiter, hester og høner. Og Per Morten Storhaug og hesten kjørte runde på runde med vogna full av barn og voksne som fikk en flott kjøretur i området.
Åpen gård i hele Norge
Det arrangeres Åpen gård omkring i hele landet denne helga. Her i Selbu skjer arrangementet i regi av Selbu bondelag i samarbeid med Landkreditt bank og forsikring, Tine og Nortura, etter initiativ fra Norges Bondelag.
Her deltok også Gunnar Alstad fra Trøndelag bondelag som ga uttrykk for at det er viktig å bevisstgjøre nye generasjoner om hvor maten kommer fra. Og dessuten at ungene skal få oppleve nærheten til dyra på en gård.
Viktig med matberedskap
– Vi er inne i ei utvikling der mange bruk blir nedlagt, noe som absolutt ikke er ønskelig i ei tid med pandemi, og dessuten med krig i Europa. I slike tider blir matberedskapen enda viktigere enn før. Skal vi ha nok mat til befolkningen, må vi ha mange bønder, og vi må ha jord som blir drevet. Slik som geografien er i dette landet, må vi blant annet legge til rette for beiting i de enorme beiteområdene vi har, sier Alstad og fortsetter:
– Slik må vi utnytte ressursene og satse på beitedyr. For vi mennesker kan ikke spise gras. Og i store deler av landet er det umulig å drive med bare vegetabilsk matproduksjon. Det er spennende tider for jordbruket med voldsom kostnadsøkning, og vi er avhengig av politiske vedtak om jordbruket skal overleve. Derfor er også Åpen dag, slik som her i dag, svært viktig når det gjelder å vise betydningen av jordbruket for både yngre og eldre.
Trykk for større bilder.