Debatt

Pakking av matkasser for utdeling.

God jul – til og for alle

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens leder, som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Da skrives de siste ordene i Selbyggen for i år. Vi gleder oss over å presentere et innholdsrikt julenummer også i år. Et julenummer som har både et lokalt og et internasjonalt preg. Vi tar for oss julefeiring i andre land, og vi tar for oss hverdagshelter i lokalsamfunnet. Gledelig er det også at vi i år har en overvekt av kvinne i våre julesaker. Vi håper leserne finner interessante saker og tidsfordriv i vårt julenummer.

Vi går inn i en ny julehøytid. De to siste årene har det vært stort koronapreg over julefeiringen, der vi ikke har hatt mulighet til å møtes i større forsamlinger. Det er det heldigvis muligheter til i år, og vi har hatt en førjulstid med et stort kulturtilbud. Dessverre er det flere som i år går en tung høytid i møte. Alt har blitt dyrere, matprisene er noe av det som har steget mest det siste året. Konsumprisindeksen viser en prisøkning på 12,7 prosent på matvarer og alkoholfrie drikkevarer det siste året. Det svir for mange, når vi tenker på at lønnsoppgjøret for de fleste ga et tillegg på i underkant av 4 prosent. I tillegg har boligprisene steget, prisene på møbler og inventar har steget, brenselprisene har steget, og ikke minst har strømprisene nådd de store høyder i år. På toppen av det hele har også renta gått opp, noe som har gått ut over økonomien til de som sitter med store lån.

Dette har heldigvis noen gjort noe med, og innsamlingsaksjonen «Jul for alle i Selbu» har denne uka pakket matkasser som skal gis til enslige og familier som ikke har råd til å feire jul. Dette gir dem i det minste et tilskudd til en verdig julefeiring gjennom noen gode måltider i jula. Dessverre er det en del, også i vårt lokalsamfunn, som ikke har de store økonomiske ressursene. Givergleden har vært stor, og i skrivende stund er 65 000 kroner samlet inn blant næringsliv og privatpersoner, og beløpet stiger fra dag til dag. Det vitner om at vi stiller opp for de svake i samfunnet når noen trenger det. En honnør til Selbu Sparebank som tok initiativ til dette og fikk frivilligsentralen med på opplegget. En honnør også til alle som har bidratt til innsamlingen.

Vi har det siste året vært preget av krig i vår verdensdel. Et land ikke langt unna ble i februar angrepet av et naboland, en krig som har ført til enorme ødeleggelser og har drevet over fem millioner mennesker på flukt. Mange av disse er kvinner og barn som har følt utrygghet og usikkerhet og har flyktet, mens mennene har blitt igjen for å kjempe for sitt hjemland. Det har vi fått føle også i Neadalføret. Ukrainske flyktninger er bosatt i dalføret, og flere vil sannsynligvis komme neste år. Vi har ønsket dem velkommen og har gitt dem trygghet i tilværelsen. Men den utryggheten de føler overfor sine ektemenn, fedre og familiemedlemmer i hjemlandet kan vi ikke tenke oss til eller gjøre noe med. Det er derfor viktig at vi integrerer dem i vårt bygdesamfunn og omgangskrets.

Vi vil nok også i år måtte feire jul med bismak. Bismak av økende fattigdom og mindre økonomisk spillerom, og bismak av grusomme krigshandlinger i et land nært oss. Allikevel får vi gå inn i julen med optimisme og forventninger. Vi får også nyte noen stille dager med fortjent fritid og hyggelige familiesammenkomster. Men julen og den situasjonen vi er inne i gir oss en julefeiring med ettertanke. God jul!

Powered by Labrador CMS