Mening, mat og mot i Tydal:
–Beredskap begynner i åkeren
Det sa Robert Mood, tidligere general og president i Norges Røde Kors, da han gjestet Tydalshallen sist torsdag.
By, bygd og beredskapsevne var tema for et godt besøkt møte i Tydalshallen sist torsdag. Edel Urstad sin nye folkebegevelse «Mening, mat og mot» ble arrangert for tiende gang siden starten i Grong for ett år siden.
– Ja, et lite, men viktig jubileum, sa Edel Urstad, og så flott å få komme hit til Tydal, på den tiende i tiende.
Det startet i Grong, og «Mening, mat og mot» var også tema under Arendalsuka i august, i regi av Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
I Tydalshallen var det nok flest tydalinger, men også mange fra Selbu, Holtålen, Røros og Stjørdal.
– Beredskap uten matberedskap er ingen beredskap
Utsagnet kom fra tidligere general og president i Norges Røde Kors, Robert Mood.
Mood har også ledet flere internasjonale NATO- og FN-oppdrag og har nå engasjert seg sterkt i kampen for å bedre Norges beredskapsevne.
– Områder uten befolkning og levende lokalsamfunn er lette å okkupere, og samfunn der familier spiser måltider sammen står seg best i krisesituasjoner. Levende bygder er mye viktige enn stridsvogner, sa den tidligere forsvarskjempen.
Han minnet om at Norge har fått økt strategisk beliggenhet, men svekket omdømme, og, sa Robert Mood – vi sovnet og raserte beredskapen vår.
– Si vis pacem, para bellum, om du ønsker fred, forbered deg på krig. Det er større sannsynlighet for storkonflikt og kriger som også vil ramme oss enn dyp fred. Og husk at levende lokalsamfunn gir vilje og evne i krise, sa Robert Mood.
Folkebevegelse
– Norge er blant de dårligste i verden når det gjelder sjølforsyning. Vi importerer nesten 60 prosent av all maten vår, sa Edel Urstad, initiativtaker til det som nå ser ut til å bli en stor folkebevegelse.
For tiende gang på ett år stod hun denne gang i spissen for et svært godt besøkt arrangement i Tydalshallen.
– Ja, det er et lite jubileum i kveld, det tiende arrangementet og på datoen tiende i tiende, sa sivilagronomen fra Harran, med internasjonal matsikkerhet som sin spesialitet.
– Produksjon av mat på lokale ressurser er grunnsvilla i enhver beredskapsplan, sa hun og minnet forsamlinga om at vi nå er oppfordret til å øke det private kriselageret vårt fra tre til sju dager.
– Helt uavhengig av stilling og stand, geografisk, kulturell, religiøs eller politisk tilhørighet, så er mat og vatn prioritet nummer en. Dette er ikke tida for å sitte avventende på gjerdet. Nå er det meningers mot og handlekraft som gjelder, sa Edel Urstad.
Hun foreslo også at handlingsbåren stedegen kunnskap om matproduksjon må inn på UNESCOs verdensarvliste
Siviløkonom og mytekverker
Anders Nordstad, siviløkonom og tidligere generalsekretær i Norsk Bonde-. og Småbrukarlag, hevdet at norsk matvareproduksjon mangler en masterplan.
– Hvordan skal matvareproduksjonen vår være i 2050? Vi er dessverre i ferd med å avvikle matvareproduksjonen vår. Maten blir ikke bedre og heller ikke billigere, sa den tidligere fotballproffen.
I løpet av et forrykende foredrag rakk Nordstad å kverke flere myter, og han presiserte Norges fordeler som ren luft, rent vann, ren jord og ren energi.
– Dessuten har vi forbrukere med høy utdanning og høy kjøpekraft, så vi har forutsetninger for å være best i verden.
– Men, sa Nordstad:
– Se på Tyskland, som har 92 prosent selvforsyning, mens vi bare har 32.
– De tre norske matvarekjedene har altfor stor makt, og de har tatt kontroll over maten vår. Bonden må få mer betalt uten at det blir dyrere i butikken, sa Anders Norstad, som fikk «Matprisen Årets formidler» i 2022 og tidligere i år «Beredskapsprisen» av Norsk TotalforsvarsForum.
Forøvrig deltok tidligere basesjef på Ørland Flystasjon, Pål Talmo, som fortalte om prosesessen med å gjøre kampflybasen mer selvforsynt på lokal mat fra Trøndelag.
De frammøtte fikk også høre en interessant samtale med Ingrid Berg Selfjord, rådgiver ved Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein, og prosjektleder for Bybonden i Trondheim og Trøndelag, Daniel Ballo Lindseth – en av gründerne av The JUST STORE, en rettferdig markedsplass som knytter produsenter med forbrukere og sprer kunnskap og bevissthet om bærekraftig matproduksjon. Og ikke minst, Tommy Reinås, leder for hovedutvalget for beredskap, klima og natur i Trøndelag fylkeskommune – og hytteeier i Tydal.
Mat? Ja, naturligvis, lokalmat fra Hammer Øvre, Rørosmeieriet, Skreddarmoen markedshage, Stensaas Reinsdyrslakteri, Jensgarden, Gilde, Eidsmo, Østby Gårdsbakeri, Lykkemat, Vollavollen og Jonsås gård, alt delikat tilberedt og servert av UL Vårfyd og Selbu Bygdekvinnelag.
Kveldens konferansier var Sigmund Kveli, «kvelirulant», som han kalte seg og som også fortalte at som sønn av to småbrukere fra Lierne, så var han «småbrukerlaget».
Hans Bårdsgård, kommentator i Nationen, holdt et friskt og som vanlig tydelig foredrag, og Jeremy Shiflett underholdt i pausen. Tydalingen fra Texas blir jo bare bedre og bedre!
Selbu Sparebank var hovedsponsor for kvelden, og banksjef Espen Eriksen fikk mye skryt for bankens satsing på lokalt landbruk. Skryt også til Trøndelag Bonde og Småbrukarlag (Jo Vegard Hilmo) og Selbu Bondelag (Lars Langseth) som sammen med Kim Olsen Stokke i Selbu Sparebank hadde ideen til kvelden.
Intervju med Jo Vegard Hilmo: