«Det som oppleves som enda mer bekymringsfullt enn selve prosenten er at stor andel av sykefraværet i Trøndelag skyldes psykiske lidelser,» skriver Selbyggen på lederplass.

Fremdeles er det slik at de fleste velger å tie

På lederplass denne uka skriver Selbyggen om psykisk helse og hvor viktig det er å oppsøke hjelp.

Publisert

Du leser nå Selbyggens lederartikkel. Den gjenspeiler avisens offisielle mening.

I en pressemelding kommer Nav med et klart budskap: Sykefraværet i Trøndelag øker med 7,2%. Kun to fylker har en større økning enn Trøndelag, nemlig Vestfold med 8,6% og Oslo med 8,2%. Det kan virke som små tall, men omregnet til dagsverk er dette mye.

Det som oppleves som enda mer bekymringsfullt enn selve prosenten er at stor andel av sykefraværet i Trøndelag skyldes psykiske lidelser. Det ligger nemlig på andreplass over årsaker til sykefravær, kun «slått» av muskel- og skjelettlidelser, og hvert fjerde sykefravær i Trøndelag skyldes nå av psykiske lidelser.

Når vi ser videre bak tallene, så ser vi at det er flest kvinner som sykmelder seg på grunn av psykisk uhelse - nesten dobbelt så mange som menn. Likevel er det menn som oftere velger å avslutte sitt eget liv. Tall fra 2022 viser at hele 610 personer begikk selvmord det året. Av disse var 436 tilfeller menn. Disse to statistikkene viser oss at både kvinner og menn sliter, men at kvinner antageligvis er flinkere til å be om hjelp.

Når det er slik at kvinner oftere er sykmeldt på grunn av sin mentale helse, så betyr det at de har åpnet seg opp for noen. Det er noen som vet at de sliter, og kan deretter sette inn tiltak som for eksempel en sykmelding. Det er nærliggende å tro at det er store mørketall rundt psykisk uhelse hos menn, og kanskje burde flere menn søke hjelp tidligere.

Når man får presentert slike tall og prosenter, så er det lett å se på det som én "masse" - og som en statistikk. Men et økende sykefravær er et symptom på noe, og det er ingen som kan sette fingeren på én spesifikk ting og si at "der ligger problemet". Men det vi faktisk vet, det er at psykisk sykdom har vært et økende problem i mange år, og er en av de største utfordringene vi som samfunn står overfor.

Det er vanskelig å konkludere i en slik leder, men kanskje kan vi ta med oss noen ord fra Odd Uthus som Selbyggen skrev om i høst: "Fremdeles er det slik at de fleste velger å tie. Jeg har erfart at da blir alt så mye verre".

Powered by Labrador CMS