Foto: Maiken Gjærevold Woldseth

Å se regnbuekledte spøkelser på høylys dag, vol. 2

I ukens leder er temaet, ikke overraskende, Pride. 

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel.

Det er den tiden på året igjen, hvor regnbuefarger preger mediebildet ekstra mye. Og med god grunn. Juni er kjærlighetens måned for veldig mange, og for noen er det helt tydelig en måned fylt med hat og raseri over at ikke alle mener det samme som en selv.

16. juni 2023 hadde Selbyggen en leder ved navn «Å se regnbuekledte spøkelser på høylys dag». Ett år senere er det, dessverre, like stort behov for å minne oss selv på budskapet i den lederen, at vi er nødt til å jobbe sammen for å motvirke fremmedfrykten og hatet.

Trollene skal ha det – de er uredde. Med fullt navn og profilbilde hamrer de løs på tastaturet og legger igjen den ene kommentaren etter den andre om sine meninger rundt Pride og ytrer hvorfor akkurat de synes at «det blir for mye markering og feiring». Sporene etter deres ytringer vil for alltid ligge igjen som digitale spor, og hvem vet - når trollene en dag skal søke ny jobb så kan det jo være at en potensiell arbeidsgiver gjør et google- eller facebooksøk, og tar en ekstra vurdering på om trollet er riktig kandidat for jobben hos dem. Men det ser ikke ut til å skremme trollene stort.

Man kan bli mørkeredd av å se alvorligheten i ytringene som kommer mot Pride-bevegelsen og skeive hvert år i juni. Det er helt tydelig at mange av oss fortsatt har mye å lære når det kommer til forståelse og aksept av andres legning. Og vi har alle et ansvar for å bidra til et samfunn som alle kan leve godt i. Hva er det verste som kan skje, om du svarer onkel Ola i familiebursdagen som synes skeive er for synlige i samfunnet og at heterofile ikke markere på samme måte, at det å elske er en menneskerett?

Ytringsfriheten står sterkt i samfunnet, på godt og vondt kanskje. Mindretallet i samfunnet, som ikke er en alliert til Pride-bevegelsen, roper ekstra høyt i juni. Det er så mye hat i verden akkurat nå, at det er forunderlig at noen kan bruke så mye energi på å hate kjærligheten. La oss heller overdøve hatet.

Happy pride.

Powered by Labrador CMS