Debatt

Å se regnbuekledte spøkelser på høylys dag

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gjenspeiler avisens offisielle mening.

I 1990 ga det norske bandet Raga Rockers ut en låt som starter med disse ordene: «Han der er ikke sånn som deg. Fort deg bort og ta han». Når refrenget kommer, kan vi høre Michael Krohns monotone stemme synge sløvt: «Er det ikke deilig å ha noen å hate? Føles det ikke godt å ha noen å hate? Er det ikke herlig å slå dem flate? Er det ikke deilig å ha noen å hate?» 

Juni er Pride-month. Pride bygger på tre hovedpremisser: at folk skal være stolte av sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet, at seksuell diversitet er et gode, og at seksuell orientering og kjønnsidentitet ikke kan forandres bevisst.

Det er også i juni at hatet får en ekstra spiss. 

Det er i sosiale medier at hatets sanne ansikt ofte åpenbarer seg. Nettroll får skinne når de kan sitte bak skjermen og ytre sine innerste hatefulle tanker. Det er merkelig stille fra mange når debattene raser i kommentarfeltene. Vi er kjent med at flere mennesker i Neadalen blir utsatt for trakassering og hets. De er redde fordi det skrives ytringer spesifikt om dem i sosiale medier. Kan vi være bekjent av at våre medmennesker daglig går rundt og blir utsatt for det?

Og ikke nok med sosiale medier, i Norge den siste tiden har vi fått flere fysiske eksempler på hva hatet kan gjøre. Brenning av regnbueflagget, trusler som resulterer i avlyste arrangement, og en rapport fra PST som viser at Pride-markeringer er aktualiserte som mål for høyreekstremister og ekstreme islamister etter den grufulle terroren i Oslo i fjor. 

I denne debatten befinner det seg ytterpunkter så det holder, og mye mellom der igjen. Vi har de skeive som kjemper for seg og sine. Vi har skeive som ikke tør å bli med i debatten i frykt for hets. Vi har allierte som aktivt kjemper med de skeive, og vi har allierte som har gitt opp fordi det oppleves nytteløst å si noe.

Noen har overbevist seg selv med konspirasjonsteorier. Det har faktisk gått så langt at foreningen FRI og skeive i Norge blir anklaget for å fremme pedofili. Noe de, utrolig nok, har måttet gå ut for å avkrefte at stemmer. Dette sier noe om at når en konspirasjonsteori får godt nok fotfeste, finnes det ingen grenser for hvor langt det kan gå. Det er skummelt å tenke på. 

Vi må jobbe sammen for å motvirke fremmedfrykten og hatet. Blir det klisjé å dra frem Kardemommeloven i denne sammenheng? Kanskje. Men tenk, bare tenk, på hva som kunne skjedd om vi bare var snille med hverandre. 

Powered by Labrador CMS