Debatt

Kalvåa.

Vil det skje noe med forfallet i Kalvåa?

Dette er et meningsinnlegg som gjenspeiler skribentens mening.

Publisert

Spørsmålet går til både bevilgende og utøvende myndigheter i Selbu kommune.

Det er åpenbart at bygdetunet i Kalvåa forfaller. Det er trist å se at det engang så idylliske bygdetunet er attgrodd og nedsarva. Det første som møter en er ei tagga informasjonstavle.

Den må skiftes ut. Samtidig må teksten på tavla gjennomgå en språkrens. Det står i dag bl.a. Kvennfelstuggu, kvernfjellshytte, Kvennfelstoggo i tre ord etter hverandre. 

Arbeiderboligene i Kvernfjellet var i hvert fall ikke hytter. På skiltet ved siden av inngangsdøra står det Kvernfjellstue. Navnet på en og samme bygning kan ikke stå skrevet på fire forskjellige måter. 

På informasjonstavla står det også Luddu – høyløe, Loddo. Kvenn og kvern er brukt om hverandre. Ei informasjonstavle skal i hovedsak være til opplysning for besøkende som kommer dit og da særlig for tilreisende fra utenom bygda. Språket må da være innafor gjeldende rettskrivingsregler i norsk bokmål. Dialektord hører ikke heime på hverken informasjonstavle eller skilt i Kalvåa.

Det må tas stilling til om det er bruk for amfiet i framtida eller ikke. I dag gror det att og er ikke brukbart. Enten må det totalt fornyes eller rives. Ganske nært Kvernfjellstuggu står noen svære grantrær som bør hogges ned. Kommer det en kraftig storm, kan trærne fort falle og gjøre stor skade på bygget. Dess lengre trærne blir stående, dess større er faren for at skade kan oppstå. Vedlikehold koster, men blir det bare utsatt vil det koste enda mer. Derfor er det på høy tid at kommunestyret bevilger penger i kommende budsjett, slik at Kalvåa bygdetun kan få den nødvendige oppgradering. Ellers vil forfallet bare fortsette.

Foto: Harald Voldseth
Powered by Labrador CMS