Fælk & følk

Slik ser de altså ut når de er ferdig strikket. Vottemodellene «Nea lett» og «Nea» er egne strikkepakker utviklet av Selbu Husflidscentral i samarbeid med NeadalsPride.

Selbuvotten som feirer kjærlighet og mangfold

Publisert Sist oppdatert

«Nea er en elv med en kraft som strømmer gjennom hjertet og minner oss på at toleranse, mangfold og godhet er viktig og verdt å feire. VI klemmer hender for at alle skal få være den de er og elske den de vil».

Slik lyder beskrivelsen av Selbu Husflidscentral sitt nyeste produkt «Nea lett». En strikkeoppskrift på en vott i regnbuens farger, spesialdesignet i samarbeid med NeadalsPride.

Votten som støtte

Daglig leder i Selbu Husflidscentral, Annee Grøtte Viken, sier at det ikke er første gang selbuvotten har blitt brukt til å vise støtte, og nevner Gazavotten og votter til kvinnedagen.

– Vi har tenkt mye på hvordan vi kan forvalte den identiteten som selbuvotten har. Den har vært et symbol for selvstendighet, den har bygd broer og den har ytt motstand, forteller hun. 

På Husflidscentralen har de snakket om hva det vil si å administrere denne arven.

– Hva gjør vi med den, og hvor plasserer vi den? Det er mye som kjennes viktig å tenke gjennom når vi skal forvalte en kulturarv som har blitt til av og for selbygger, og for resten av landet gjennom 100 år, sier Viken. 

Kan reise langt

Etter at nyheten ble lansert på nett denne uka, er det mange som har lagt merke til den nye og fargerike votten fra Selbu. Saken har blitt delt mange ganger på Facebook. 

– Dette er jo en kulturarv som hele Norge ser på som en viktig del av vår identitet som nasjon. Tradisjonen kom jo hit fra andre siden av verden, og den hadde reist gjennom mange land for å komme hit. Det er et symbol som kobler seg på plasser langt utenfor Selbus, og Norges, grenser slik sett. Så det er veldig stas at den får oppmerksomhet utenfor bygda også, forteller Viken.

Ved å kjøpe disse strikkepakkene støtter man også Pride-satsingen lokalt da 10 prosent av hver solgte pakke går til NeadalsPride.

Ta kampen for de som må

Det at votten nå kan tas med inn i fremtiden og kjempe de kampene som er viktige i dag, er verdifullt ifølge Viken. 

– Det er så lett å skyve bort de tingene som ikke berører oss personlig. Men det er nettopp derfor det er så viktig at vi bør stå opp for de som faktisk  ta den kampen. Selbuvotten er et resultat av en nødvendighet for å overleve, og er et symbol som kan være med å gi støtte til ulike ting, og når Pride nå arrangeres i Selbu er vi både stolte og glade for å ferie det på denne måten. Det er kanskje nettopp i lokalsamfunnet man kan gjøre størst forskjell, avslutter Viken og legger til at det også vil komme en strikkeoppskrift på votten «Nea», som er for de mer avanserte strikkerne. 

Powered by Labrador CMS