Debatt

Min mening: Rusreformen

Publisert Sist oppdatert

I dag er jegpensjonist. Utdannet sosionom med hovedfag og et langt yrkesaktivt liv innenrusomsorgen. Forebygging, behandling og ettervern. Jeg har sittet iregjeringsoppnevnte utvalg og deltatt aktivt i den ruspolitiske debatten i over30 år. Jeg har nå, som mange ganger tidligere, sett fram til Rusreformutvalgetsinnstilling. Men jeg ble dessverre ikke imponert. På nytt blir det sammensatte rusproblemmøtt med enkle løsninger.

At straffalene har liten effekt på langtkomne rusavhengige har vært en anerkjent sannhetlenge og ikke noen nyhet.  På tross avdet har jeg flere ganger erfart, at pågripelse som ble fulgt opp av et tett oggjensidig forpliktende samarbeid mellom politi og hjelpeapperat har gitt positivtresultat.  Et oppfølgingsarbeid somkrever langt mere  menneskelig ogøkonomiske ressurser enn det som er tilgjengelig.

Når detgjelder straff er det viktig å skille mellom tunge rusavhengige og ungdom someksperimenterer med rus.

Rusreformutvalget har slik Politikontaktene i Værnesregionen gjør rede for i Selbyggen 6.mars, foreslått «å avkriminalisere alle typer narkotiske stoffer til eget bruk. Dette skal gjelde for alle, for ungdommer, rekreasjonsbrukere og den tunge misbrukeren. Det snakkes om alle typer narkotiske stoffer, som cannabis, kokain, heroin med mere. Der foreslåes for eksempel at 15 gram cannabis, som utgjør en god del brukerdoser skal defineres å være til «eget bruk» og derfor avkriminaliseres. Dersom du blir mistenkt for å bruke narkotika har ikke politiet lenger de samme mulighetene til å ransake, fordi det ikke lenger er straffbart å bære egne brukerdoser og vil med det miste muligheten til å avdekke større saker».

Dette menerjeg, i likhet med Politikontaktene i Værnesregionen, er feil politikk. Åavkriminalisere alle typer narkotiske stoffer til eget bruk og øket den lovligebrukerdosen langt ut over dagens nivå, kan jeg ikke se som annet enn et steg påveien mot full legalisering.  

Forslaget omgrenseverdier for oppbevaring/eget bruk er satt til 15 gram cannabis og 5 gramheroin, amfetamin, kokain, pluss, pluss, er brukerdoser som i like stor gradstimulerer til salg/omsetting som forebygging av overdosedødsfall. Langtkomnerusavhengige trenger bedre og mere individuelt tilrettelagt hjelp og ikke økttilgang på rusmidler. De trenger hjelp til bolig, et meningsfylt innhold ihverdagen og hjelpere/omsorgspersoner som har tid til å være der når de trengerdet. Dette er kjente behov for alle som har hatt et yrkesaktivt liv innenfor deforskjellige delene av rusomsorgen og ikke minst er det kjente behov for de rusavhengigeog deres pårørende. Behov som er uttrykt mange ganger og i mange sammenhengeruten å bli tilstrekkelig hørt.

De unge someksperimenterer med rusmidler trenger både den grensesettingen som politietrepresenterer, veiledning og hjelp. I mitt yrkesaktive liv har jeg møtt utalligeung i risikogruppen og jeg tør påstå at bare et lite utvalg av de ville dra nytteav en uforpliktende samtale med en rådgivingsgruppe. En rådgivingsgruppe kommunermed presset økonomi skal pålegges å opprette, uten friske midler. Skal fokusflyttes fra straff til hjelp må det følge nødvendige penger med tilomstillingen

Mitt forslager, ja, til redusert straff av de langtkomne rusavhengige og nei, til øktebrukerdoser både for de langtkomne og de unge.

En rusreformsom gir rett til langt større brukerdoser enn i dag, pluss store begrensningeri politiets reaksjon, er et tilbakeskritt og ikke et framskritt for rusfeltet.Et framskritt trenger en stor tiltakspakke til styrking av forebygging,behandling, ettervern og styrking av samarbeidet mellom politiet ogrusomsorgen. De rusavhengige har alltid sitter nederst ved boret. I dagensfokus på korona smitten blir dette godt synlig. Dagtilbud og sosiale møtestederfor de langtkomne stenges ned for å begrense smitten uten at det annonseres storetiltakspakker som skal bøte på de skadene dette har for en utsatt og sårbargruppe.

Høringsfristenfor den innstillingen som foreligger er satt til torsdag 2. april 2020. Jeg vilbruke den retten jeg har til å si min mening og oppfordrer flere til å gjøre detsamme. Rus og rusproblematikk er noe som angår oss alle, både nå og iframtiden.

Powered by Labrador CMS