Neadalspride dropper arrangement i juni: 

– Kanskje måneden jeg synes det er vanskeligst å være skeiv 

– Motstanderne roper høyere og det blir tøffere å stå i det. Det har ikke vært en enkel avgjørelse, men vi har landet på å droppe den tradisjonelle paraden i år, sier styremedlem Luna Emmelin Mosbø i Neadalspride. 

Publisert Sist oppdatert

De to siste årene har Neadalspride arrangert pride-festival og parade i Selbu første uken og helgen på juni. Det skjer ikke i 2024. 

Styret avgjorde i februar å ta en pause fra parade og arrangement i år.

– Det er viktig å presisere at vi er ikke borte. Vi skal være synlige i 2024 også, med et arrangement i september. Men den tradisjonelle paraden har vi ikke, sier Mosbø, og forklarer: 

– Vi er jo et lite styre med fire personer som er aktive, og flere av oss har litt helseutfordringer som gjør at vi har trappet ned på flere av vervene våre. Det har blitt tøft å arrangere pride i juni. Motstanderne roper liksom høyere og høyere for hvert år, og det blir tøffere og tøffere å stå i det, sier Mosbø. 

Avgjørelsen var ikke enkel å ta, sier hun. 

– Vi mener jo også at det er viktigere enn noen gang å være synlig. Når mostanderne av pride blir tydeligere, bør vi også bli det. Men vi må prioritere helsa først. 

Tause allierte

Ifølge Mosbø opplever ikke Neadalspride at motstanden i Selbu har vært så stor, men de som er motstandere har vært høylytt. 

– I tillegg er den generelle støtten i lokalsamfunnet litt liten. Vi vet at vi har mange allierte, men mange av dem tør ikke vise det. De kan si til oss at de synes pride er bra og at de har lyst til å flagge, men de tør ikke å henge det ut. Det sier litt når en alliert ikke tør å henge ut et regnbueflagg, sier Mosbø. 

Hun mener det er uheldig at folk i Neadalen, som støtter pride, ikke viser det. 

– For det som skjer da er at det negative blir veldig tydelig for oss. Selv om vi vet at vi har støtte og har blitt godt mottatt i Selbu, ønsker vi oss mer tydelige allierte. 

Kultursjokk-konsert i september

Mosbø har personlig vært inne på tanken om å bytte måned på Neadalspride-feiringa. 

– Da kunne man sluppet det presset som kommer fra resten av samfunnet. Jeg kjenner at juni kanskje er den måneden det er vanskeligst å være skeiv. Vi har ikke landet på å bytte måned – vi er litt splittet på akkurat det – så vi får snakke om det og bli enig. 

Neadalspride tar sikte på å arrangere en vanlig pride-feiring neste år. I tillegg blir det en kultursjokk-konsert i september. 

– Dette er et arrangement med litt mindre press. Vi er jo så heldig å ha en musiker i styret som har mange gode kontakter, så det er jeg sikker på at blir bra. Så kommer vi sterke tilbake med pride-parade neste år, sier Mosbø. 

Powered by Labrador CMS