Bilde tatt ved russedåpen i 2022. Arkivbilde.

Husk at kua har vært kalv

Festmåneden mai og russetid er tema i ukens leder.

Publisert

Måneden mai er rett rundt hjørnet, og med den lovnad om mildere temperaturer og feststemning. Ingen måned gir lov om helligdagsfred mer verdi, med hellig- og høytidsdager i massevis. Hus skal males, hager skal gjøres klar for blomstring, gater feies og ting feires. 

Årets konfirmanter venter spent på den store dagen, som i nyere tid har fått en underliggende betydning av å være en overgang mellom barn og voksen. Andre venter spent på noe annet som også kan beskrives som et overgangsrituale, nemlig de som har sittet på skolebenken i grunnskolen og som nå skal ut i studier, friår eller militæret. 

Straks blåses russefeiringen i gang (bokstavelig talt med fløyter), og en hemningsløs feiring er i gang - med alt det fører med seg. Opprullingen til russetiden har i media vært preget av kvinnegruppa Ottar og unge gutters dårlige valg når det kommer til dekorering av russebusser, opplevelse av ekskludering, ekstrem pengebruk og dårlige russelåter som noen tar seg nær av, mens andre tar det hele med en klype salt. Men russetiden dreier seg vel ikke bare om det som er negativt, slik det fremstilles i media? 

Russetid er også en sosial tid, hvor vennskap oppstår, bånd knyttes og opplevelser deles. Det som egentlig er en markering på en slutt, vil på en måte også være starten på en ny epoke i livet for de aller fleste. Russetiden må ikke svartmales og en helt gruppe stemples, bare fordi noen få tar dårlige valg. 

Tvert i mot har redaksjonen inntrykk av at russen ved Selbu videregående skole har et litt annet fokus, enn rulling med dyre busser og at det skal brukes mest mulig penger de første 17 dagene av mai måned. Russepresident Maria Kulseth har tidligere i april tatt til orde for en inkluderende feiring, så vi må derfor legge vår lit til at den blir nettopp det for russen i dalføret. 

Og med russetid vet vi også at det noen ganger kan være litt støy i de sene nattetimer, at det tas russeknuter, og at de vises i lokalsamfunnet. Det bør det være rom for, etter tretten års skolegang. Vi rundt må huske at kua har vært kalv en gang. 

Til russen; løft blikket, ta vare på dere selv og hverandre, og ikke minst - kos dere med en velfortjent feiring av endt grunnskole.

God feiring!

Powered by Labrador CMS