Foto: Oda Cecilie Folde

Gratulerer med dagen! 

Feiring av Norges nasjonaldag får en liten bismak i år, skriver Selbyggen på lederplass.

Publisert Sist oppdatert

Så er den her igjen, barnas dag. Dagen hvor flest mulig is skal fortæres, det skal marsjeres i tog og flagg skal viftes med. I år har nasjonaldagen har et litt mørkere bakteppe, med tanke på det som skjer i Ukraina og på Gaza. Kanskje er det ekstra god grunn til å feire friheten i år.  

Vi så det også under årets Eurovision Song Contest, som selv har et motto som heter «Forent av musikk», at protestene kom på rekke og rad - og fikk direkte innvirkning på hele konkurransen. Historisk lave seertall og boikott er noen av stikkordene som har vært fremme i media. Det var lite som minnet om en stor forening og folkefest i år, for det ble svært synlig at verdenssituasjonen også påvirker ting som tilsynelatende ikke skal være av en politisk art. Eurovision er høyst politisk. 

Hverken i Ukraina eller på Gaza er det noen tegn til at krigen snart er over. Vi vet med sikkerhet at enda flere mennesker må bøte med livet før grusomhetene tar slutt, og det foregår et folkemord i Palestina. I Norge slipper vi i dag unna krig i stor grad, og vi er også heldige nok til å kunne ta i mot og hjelpe noen av de som må rømme fra katastrofene de opplever i sitt hjemland. Ved å høre deres historier kan vi få en bedre forståelse for hvor godt vi faktisk har det i vårt kjære fedreland. 

Det er 210 år siden Eidsvollsmennene utarbeidet en hel grunnlov på bare seks uker. Med unntak av noen aggressive svensker på 1800-tallet og en enda sintere Hitler på 30- og 40-tallet har Norge i stor grad fått være i fred for krig. 17. mai er den største påminnelsen vi har på at friheten, folkesuvereniteten og vårt levende demokrati er verdt å feire. Og om vi forbanner oss over at bunadsskjorta krøller seg, bunadsskoene gnager eller at barna sølte på finklærne allerede klokken 09,00, kan vi sende en tanke til alle dem som ikke "vant det samme lotteriet" som oss.

Gratulerer med dagen!

Powered by Labrador CMS