Debatt

Området som nå skal reguleres som hyttefelt i Torsåsen.

Sjansen må ikke forspilles

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Vi har ofret mye spalteplass på Granby AS sine satsinger i   Selbu. Først og fremst fordi det representerer noe helt nytt og stort for Selbu, og at satsingen fortjener omtale. Men også fordi planene har skapt debatt. Mest debatt har planene om hytteutbygging i Strandbyggfjellet skapt, fordi det berører flere interessegrupper. Det har også vært debatt om sentrumsutbyggingen, men mest om utforming av bygninger og parkeringsplasser. Nå er disse planene presentert og straks gjenstand for politisk behandling.

Mandag ble planene for Torsåsen hyttefelt i Strandbyggfjellet presentert på et åpent folkemøte. 300 hyttetomter skal plasseres inn i et område på drøyt 2000 daa. Det er en stor utbygging, som det vil ta mange år å bygge ut. Utbygger vil da også bygge ut området gradvis. Men infrastruktur må på plass og noen tiltak vil berøre mer enn den delen av området som skal bygges ut først. Det er et prosjekt som har vært omstridt, men det føles nok som om striden er blåst opp til store proporsjoner.

Ja, det forsvinner beiteområder. Men av 70 000 daa., som Selbustrand Utmarkslag rår over, er det snakk om 600 daa. innenfor det regulerte området som vil bli berørt av inngrep som tomter, veier, skråninger og annen infrastruktur. Selvsagt blir det naturinngrep, og disse vil bli synlige, og det vil vises at det er bygninger i området. Men den debatten ble tatt, eller burde ha vært tatt, da kommuneplanens arealdel ble vedtatt. Der ble det aktuelle området avsatt til hytter og fritidsbebyggelse. At det i tillegg kommer turstier og kanskje også alpinanlegg, i tillegg til eksisterende skiløyper, vil gjøre området enda mer attraktivt, også for andre enn hyttefolket. Nå er reguleringsplanen straks klar for politisk behandling, og da blir det også høringsrunde der alle kan si sin mening om planforslaget.

Samtidig sier styret for utbyggingssselskapet at de vil gå videre med planene også i sentrum. Første byggetrinn skal nå finkalkuleres, og når det er gjort så skal styret gi endelig signal om oppstart eller ikke. Men mye tyder på at det blir byggestart for butikklokaler og 13 leiligheter allerede i løpet av høsten. Der, i likhet med andre prosjekter, har Granby AS vist klokskap ved å lytte til signaler fra folket. Nå er de opprinnelige planene skrotet og en ny plan, som er mer tilpasset lokal byggeskikk, er lagt frem. Et stridstema er også parkering, som nå etter alt å dømme blir under bakken. Nevnes må også næringsarealet ved Granby, som på sikt kan bidra til å skape både arbeidsplasser og tilflytning til kommunen.

Uansett så er den samlede porteføljen av prosjekter under Granby-paraplyen stadig økende.

Alle prosjektene representerer en stor verdiskaping i Selbu. Det er tross alt snakk om store investeringer, som vil bidra til å gjøre kommunen mer attraktiv og forhåpentligvis øke folketallet. Både nye innbyggere og flere hytter vil tilføre kommunen økte skatteinntekter og økt omsetning til lokalt næringsliv. All utbygging vil medføre endringer, men dette må vi tåle. Selbu har fått en unik sjanse som ikke må forspilles.

Powered by Labrador CMS