Illustrasjonsbilde: Shutterstock

Familiepolitikken må gi mening

I ukens leder reflekterer redaksjonen rundt ordningene som nå finnes for barnefamilier i Norge, på godt og vondt.

Publisert

Ap og Sp er enig med SV, og nå skal barnetrygden økes i Norge. 256 kroner ekstra hver måned skal familier med barn over seks år få, for å tette trygdegapet. I skrivende stund får foreldre 1766 kroner i måneden per barn under seks år, og 1510 kroner for barn over seks år. Det har skjedd mye på få år når det kommer til barnetrygd, for tilbake i 2019 var satsen 970 per barn, uansett alder. Det er også på tide at det skjer, for blir det billigere å ha barn når de bikker seks år? Med dagens forventninger til for eksempel deltakelse i aktiviteter, neppe.

Over lengre tid har vi fått servert nyheter om barnefamilier som sliter under det konstante presset med at rentene stiger, og at alt blir dyrere i samfunnet rundt oss. Det blir vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet som eier, og det spås at også leieprisene skal øke i tiden som kommer. Det ser ikke ut til at rentene skal gå nevneverdig ned de neste månedene eller året, heller. 

Det skjer mye bra i familiepolitikken i Norge. Vi får redusert pris i barnehage fra 1. august og 12 timer opphold på SFO har nå blitt gratis fra 1.-2. trinn, samt vil bli gratis for tredjeklassinger fra høsten av. Summen av dette vil gi barnefamilier noe bedre pusterom økonomisk. Men, noe skurrer også. For fremdeles praktiseres det kun ett barnehageopptak i året over store deler av landet. Og det er ikke bare, bare.

Ved å ha kun ett barnehageopptak per år, kan familier risikere å gå mye i minus hvis barnet blir født på feil tid på året. Flere uttaler at de må planlegge graviditet slik at ikke fødsel skjer i desember, for det har de ikke råd til. For fødes barnet, mot formodning i desember, har man ikke rett på plass i barnehage før i august året etterpå. Det vil si at barnet er ett år og åtte måneder når det kan starte, hvis man ikke har hatt flaks å fått plass før - eventuelt velger å gå for en privat barnehage.

Foreldre føler seg i noen tilfeller tvunget til å søke om barnehageplass før de trenger det, for så å betale for plassen i flere måneder før barnet faktisk starter. Nå skal også kontantstøtten innskrenkes fra august, slik at familier som har barn som er over 19 måneder ikke vil kunne motta denne støtten lengre, og den skal være mulig å motta i sju måneder i stedet for elleve.  Argumenter for dette er at kontantstøtte hindrer integrering og likestilling, mens det på andre siden argumenteres for at den gir familier større valgfrihet og mulighet til å ta større del av omsorgen for egne barn.

Regnestykket blir jo da som følger: Ett barnehageopptak i året + barn født i desember = mer enn sju måneder. Barnefamilier blir i realiteten uten ordentlig inntekt over lengre tid. Kontantstøtte på 7500 kroner er som kjent mye mindre enn en månedslønn. Regnestykket går ikke opp. Det kan virke rart at denne endringen skal komme før det skjer noe som sier at barn kan få barnehageplass når de trenger det. Og skal vi ta diskusjonen angående fordeling av permisjon og råd om amming? Det er det ikke plass til i denne lederen. 

Det virker som at politikerne fraråder alle å få barn i desember. Vil vi at det skal fødes flere barn i Norge? Svaret på det vet vi er ja, Erna sa det til og med i nyttårstalen sin. Da må familiepolitikken bli mer helhetlig i Norge.

Powered by Labrador CMS