Debatt

Nestatunet slik det kanskje blir seende ut.

Svar på åpent brev til Selbu kommune – Nestatunet

Publisert

Viser til åpent brev fra Inger Granby i Selbyggen 13. november, med spørsmål til sak om Nestatunet.

Spørsmålene svares ut nedenfor. Se ellers saksframlegg i saken om romprogrammet, saksdokumentene ligger ute på Selbu kommune sine hjemmesider. Saken behandles i kommunestyret 14. desember.

Da det er noe tid tilbake at disse spørsmålene ble stilt, velger vi å gjengi spørsmålene slik at det blir lettere å forstå svaret for den vanlige leser av Selbyggen.

1.            Hvor stor andel av byggekostnadene til Eldresenteret utgjorde de donerte midlene?

Svar: Eldresenteret var en del av et større utbyggingsprosjekt, Selbu Bo- og Servicesenter, dvs 21 omsorgsboliger, 2 avlastningsboliger, eldresenter, dagsenter og kontorbase. Den totale utbyggingskostnaden for Selbu Bo- og Servicesenter var ifølge byggeregnskapet fra 2001 på 31,5 mill kr. Prosjektet ble finansiert ved statstilskudd, arvemidler, andre tilskudd samt eksterne låneopptak. Donerte midlene utgjorde til sammen kr 2.546.000 av dette. I byggeregnskapet fra 2001 er det ikke spesifisert kostnaden til bare det som brukes til Eldresenter. I budsjettsaken der kostnadsrammene for prosjektet ble godkjent er det opplyst bl.a. følgende: «Arvemidlene fra Geving skal ifølge testamentet benyttes til bygging av eldresenter. Det er viktig at midlene fra begge arvene blir benyttet til formålet. I anbudene ble entreprenørene bedt om å oppgi kostnader med bygging av senterdelen. Bare ett firma besvarte denne delen, men dette firmaet har beregnet kostnadene med hele senterdelen til ca  9.5 mill. kroner. I senterdelen inngår foruten eldresenter også dagsenter og kontorbase. Utfra beregning av areal i eldresenteret, er kostnadene med denne delen godt i overkant av de samlede arvemidlene. Det synes derfor naturlig å la arvemidlene bli benyttet som en del av finansieringsplanen.»  

2.            Hva gikk eventuelt Selbu kommune inn med?

Svar: Selbu kommunes andel av den totale utbyggingen var på 24 mill kr.

3.            Fikk Selbu kommune, da eller senere, eiendomsrett over Eldresenteret slik at de kan bestemme om de fortsatt vil gi gratis leie til de frivillige.

Svar: Ja, Selbu kommune har hatt eiendomsrett over bygget helt fra det ble bygget. Det fremmes årlig en sak om betalingssatser i kommunale bygg, denne saken blir behandlet i hovedutvalg, formannskap og kommunestyre. Det er her det blir vedtatt hvilke organisasjoner som skal få gratis leie i Eldresenteret. Betalingssatsene for alle kommunale bygg finner man på kommunens hjemmesider.

4.            Gir flyttingen økonomiske besparelser for kommunen og i så fall hvor mye.

Svar: I saken om ombygging av gammelt sykehjem til Nestatunet ligger det ikke noe krav om at aktivitetene som frivillige driver må flyttes fra dagens eldresenter. Dette handler ikke om økonomi for kommunen, men at vi ønsker å tilrettelegge for aktivitet, trivsel og livsglede i Nestatunet. Dette er også et krav som Husbanken stiller for at vi skal kunne få investeringstilskudd fra dem.

5.            Hvilke merutgifter vil det gi kommunen om de frivillige organisasjonene fikk fortsette å bruke Eldresenteret til sine aktiviteter, uten leie.

Svar: Det er det ikke regnet på, og det er svært mange variabler som pr nå ikke er tatt stilling til som kan være med å påvirke dette regnestykket.

6.            Hvis kommunen kan kreve leie, hvor stor vil den være. Det «ryktes» på forskjellige måter at kommunen tenker å bruke Eldresenteret til Bibliotek.

Svar: Administrasjonen i Selbu kommune tenker ikke å innstille ovenfor kommunestyret på at det bør innføres leie for de fire lagene som har gratis leie på Eldresenteret. For annen utleie av Eldresenteret står prisene i «Betalingssatser for Bygg og Eiendom 2020» på kommunens hjemmeside.

7.            Kan kommunen bekrefte eller avkrefte dette

Svar: Hvis aktiviteter og tjenester som i dag er i dagens bruk av Eldresenteret blir flyttet til Nestatunet så ønsker kommunen at bygget skal brukes til noe nyttig også i fremtiden. Det ble i en tidlig fase av prosessen gjort en liten vurdering på om bygningsmassen kunne egnet seg til å benyttes til bibliotek, og så langt viser det seg at arealet kan fungere godt som bibliotek. Det foreligger imidlertid ingen konkrete vedtak eller planer om dette.

8.            Kan kommunen, ut fra historikken til senteret, endre byggets formål

Svar: Ja, vi har ingen opplysninger som tilsier at kommunen ikke kan det. Selbu kommune ønsker imidlertid å kunne tilby så gode lokaler i Nestatunet at mange organisasjoner vil velge å utøve sine aktiviteter i dette bygget, dette til glede for både beboere og besøkende.

Opplyser ellers om at Selbu Eldresenter har eget styre som pr nå består av:
Kolbjørn Uthus – politisk representant Selbu kommune
Gro Mari Engen Hanem – politisk representant Selbu kommune
Bersvein Flakne – Selbu pensjonistforening
Ivar Arne Øverbø – Selbu pensjonistforening
Ragnhild Wesche Kvål – Sektorsjef helse og sosial

Vi oppfattet ikke at det var flere direkte spørsmål. For ytterligere informasjon om prosessen til nå og videre tanker om Nestatunet er alle hjertelig velkommen til å invitere kommuneadministrasjonen til å gi en orientering.

Powered by Labrador CMS