Debatt

Leder: Frivillighet under tvang

Publisert

Debatten om lokalisering av eldresenter i Selbu går for fullt. I forrige utgave av Selbyggen hadde vi et intervju med lederen i Selbu Pensjonistforening, Karin F. Seim, som hadde skiftet mening om hvor eldresenteret bør være. Hun fortjener full respekt for at hun går ut med sin mening. Vi skjønner at hun sitter som leder i en forening der det er delt oppfatning av hva som er det beste.

Tidligere er det sagt fra administrasjonen i Selbu kommune at ingen skal tvinges til å flytte om de selv ikke ønsker det. Når vi leser kommunedirektørens uttalelser i denne utgaven av Selbyggen ser vi at det er en sannhet med sterke modifikasjoner. Ingen skal tvinges til å flytte, men det er en forutsetning for å beholde fri husleie at de flytter. Saken har ikke vært opp til politisk behandling, men nok en gang blir politikerne stilt overfor en sak som er knyttet opp mot budsjett på en slik måte at det ikke gir valgmuligheter.

Måten saken legges frem på er spekulativ. Organisasjonene som i dag bruker eldresenteret og har avtale om fri husleie er informert om, og har tatt del i utredningen av romprogram på Nestatunet. Denne medvirkningen tas tydeligvis til inntekt for at disse organisasjonene har akseptert flytting, og at det var en forutsetning for at de ble invitert inn i arbeidet med skisseprosjektet. Kommunestyrets vedtak 25. mai lyder slik:

Pkt. 1. Plan for arbeid med romprogram ved Nestatunet tas til orientering.

Pkt. 2. Representanter fra de frivillige aktørene som drifter aktiviteter i dagens eldresenter inviteres inn i det videre planarbeidet.

Det er dette som ble vedtatt og i vedtaket står det ingen ting om de forutsetningene kommunedirektøren legger til grunn. Det er vel fortsatt slik at det er teksten i vedtaket som gjelder og ikke saksframlegget?

Vi har nettopp vært gjennom en skolestrukturdebatt der administrasjonens utredning var så klar at politikerne ikke hadde noen valgmulighet. Nå utfordres frivilligheten blant pensjonistene i Selbu på samme måte. Organisasjonene stilles overfor et valg der de i realiteten sier fra seg alle rettigheter de har hatt ved eldresenteret hvis de ikke ønsker å flytte. Det rimer dårlig med lovnadene at ingen skal flyttes mot sin vilje.

Nå signaliseres det tydelig at viljen til frivillighet vil bli kraftig redusert hvis dagens eldresenter må fravikes. Har Selbu kommune råd til å si nei til 4000 dugnadstimer hvert år? Har kommunen en plan for hvordan denne frivilligheten skal erstattes i en tid der frivillig arbeid vil bli enda viktigere? Kommunen har selvsagt sin fulle rett til å flytte frivilligsentralen, men er det tenkt gjennom at de kanskje flytter sentralen bort fra frivilligheten?

Nå er det en måneds tid før saken skal avgjøres politisk. Før kommunestyret skal ta den endelige beslutningen skal saken opp i råd og hovedutvalg. Nå er det opp til de folkevalgte å ta avgjørelsen. Klarer politikerne å ta denne avgjørelsen på fritt grunnlag?

Powered by Labrador CMS