Debatt

Skisse som viser hvordan atriet i Nestatunet er tenkt.

Min mening: Eldresenteret igjen

Publisert

Jeg hadde ikke tenkt å ytre meg på trykk om eldresenteret igjen etter å ha stått fram med egne synspunkter – og også med konkrete saksopplysninger – flere ganger i Selbyggen siden juli. Men når jeg møter desinformasjon om hva det er vi blir tilbudt på Nestatunet, som nå 6. november i Selbyggen, kan jeg ikke tie stille. Det kommer påstander jeg ikke kjenner igjen om de nye lokalene kommunen tilbyr oss. Og de kommer fra folk som har sittet på de samme møtene som meg og fått de samme plantegningene som meg, som har fått ytre seg om hva vi frivillige trenger av lokaler, og som har hørt de samme uttalelsene fra arkitekter og kommuneansatte. Det er visse ting som via lokalavisen formidles til folk flest, inkludert kommunestyremedlemmer, som rett og slett ikke stemmer. Det er uredelig argumentasjon. I tillegg spekuleres det vilt om mulige konsekvenser av flyttingen.

Takhøyden i det nye eldresenteret

Det mest graverende er påstanden om at det blir for lågt under taket til dansefester, fordi det er bare ca. 2,30 m opp til takdragerne. Det var et moment vi formidlet i møtene i brukergruppa også, at den eksisterende takhøyden på det gamle sykehjemmet ville bli et problem for dansefestene våre. Det synspunktet ble notert, og vi fikk nye forslag på bordet i nye møter.

Det framgår av det som Kristin Flakne Østbyhaug og Brit Sissel Lien fra Selbu kommune siteres på i Selbyggen 2. oktober, at det skal åpnes opp et område mellom etasjene i sørfløyen for å skape det Selbyggen kaller et ”atrium”. Det står også en arkitektskisse av det planlagte ”atrium”-området der. Ifølge plantegningene over Nestatunet dreier det seg om en åpning på ca. 50 m2 over det vesentlig større området som er tiltenkt eldresenteret. På møtene i brukergruppa i sommer ble det muntlig formidlet at takhøyden i denne åpningen ville bli ca. 5 meter, naturlig nok siden det blir to ganger den øvrige etasjehøyden på 2,30 m.

At tre av oss fire som deltok fra foreningene, tydeligvis ikke har hørt og registrert dette, og heller ikke kan lese plantegningene, er mer enn merkelig. Det gjentas på nytt 6. november at det blir for lågt under taket på Nestatunet, altså rein desinformasjon, og en må spekulere på hva hensikten er. Skal vi diskutere flytting eller ikke flytting, må vi holde oss til saklige og oppdaterte argumenter, ikke late som om våre gamle innvendinger fra i sommer ikke ble tatt hensyn til og derfor fortsatt gjelder.

Felles dagligstue med sykehjemmet?

Det påstås 6. november at aktivitetetssenteret på Nestatunet blir ”et lokale som er kombinert med dagligstue og omsorgsboliger for beboere i et sykehjem”. Det er noe uklart hva den setningen egentlig betyr, men det ser blant annet ut til å være en sammenblanding av Nestatunet, som skal inneholde omsorgsboliger, og det nye sykehjemmet som nettopp ble innviet. Det er nesten pinlig å måtte påpeke at sykehjemmet selvsagt har sine egne dagligstuer, selv om pasientene derfra vel må være like velkomne innom på Nestatunet som trillegruppa fra sykehjemmet har vært velkommen på det eksisterende eldresenteret til kaffe og samvær før koronaen stoppet oss. Vi andre har da danset like livlig på eldresenteret kvelden etterpå uten å plages av det pasientbesøket?

Selv felles dagligstue med beboerne i omsorgsboligene på Nestatunet kan da ikke være noen katastrofe? Så vidt jeg vet fungerer det nåværende eldresenteret også som en slags dagligstue for dem som bor i boligene omkring. Det er jo noe av vitsen med eldresenteret, og det har heller ikke lagt noen demper på danselysten torsdagskveldene.

Dessuten er de ca. 17 planlagte omsorgsboligene i Nestatunet gruppert i  tre såkalte ”tun”. Hver leilighet har selvsagt egen kjøkkenkrok og sittegruppe, siden det er en bolig og ikke et sykehjemsrom. Men i tillegg har hvert ”tun” også et eget fellesrom som best kan karakteriseres som dagligstue. Dette burde være elementære opplysninger for oss som har deltatt i brukergruppa i sommer, og det er helt tydelig å lese ut av plantegningene vi har fått, men som allmennheten dessverre ikke har fått tilgang til ennå.

Den frivillige innsatsen raseres?

Det påstås, ja ”det fryktes” at de frivillige som deltar i aktivitetene på eldresenteret i dag vil forsvinne hvis vi flytter til Nestatunet. Dette vektlegges tydeligvis så kraftig at Selbyggen velger å sette det som overskrift over innslaget med flyttemotstanderne, og tar det også opp på lederplass. Unnskyld meg, men jeg trodde ikke at folks deltakelse i frivillig, samfunnsnyttig arbeid var avhengig av plasseringen av stedet der noe av aktiviteten foregår. Dersom noen ”legger opp” som frivillig bare fordi aktivitetene flyttes hundre meter, må det være av pur vrangvilje fordi en ikke får det som en vil.

Det er ikke min erfaring at så mange frivillige på eldresenteret truer med å slutte at innsatsen i hele Selbu kommune på 4000 dugnadstimer raseres. Flere har gitt positivt uttrykk, riktignok bare muntlig, for at de selvsagt blir med på flyttelasset. Hvor mange som blir med, vet ingen i dag, fordi de ikke står fram verken med et ja eller nei på trykk. Men vi blir alle eldre for hver dag som går, og det er stadig en naturlig avgang blant de frivillige. Det er lov å gi seg når en blir sliten. Dessverre har nok ikke tilgangen på nye krefter vært så stor, selv ikke før en eventuell flytting kom på tale.

Det er vel en kjent sak at den frivillige innsatsen i samfunnet som helhet ser ut til å avta, men det har sannsynligvis mange andre årsaker enn at Selbu eldresenter flytter disse hundre meterne. Det gagner iallfall ikke frivilligheten at lederne står fram med slike angstridde spådommer, i stedet for å oppmuntre dem som orker å fortsette. Hva er det som er så skremmende ved å flytte aktiviteten til et annet hus at en er villig til å melde seg ut av både sanitetsforeningen og samfunnet?

Ureint trav fra kommunen?

Hvis det er rett som det står i lederen i Selbyggen 6. november at noen i kommunen innbiller seg at medvirkningen vår i brukergruppa for Nestatunet betyr at vi i utgangspunktet også aksepterte å flytte, tar disse ”noen” skammelig feil. Vi deltok for å se hva vi ble tilbudt, for om mulig å kunne påvirke planprosessen, og for å kunne si et begrunnet, og ikke bare et følelsesstyrt, ”nei takk” underveis hvis vi ikke var fornøyd.

Etter min mening har planleggerne i kommunen vært velvillige, kommet oss i møte på mange punkter og justert planene etter hvert, slik at de er blitt akseptable. At vi frivillige ikke har kunnet dirigere og dominere hele prosessen, sier seg sjøl. Det er og blir kommunen som har ansvar for sentrumsutviklingen i Selbu. Vi må være villige til å jenke oss litt, vi også, og ikke male fanden på veggen og sitte og stirre forurettet på resultatet.

Én ting kan jeg si meg enig med tidligere pensjonistleder Ola Stamnes i. Vi savner en skikkelig orientering fra kommunen om planene. Smittevernreglene må ta noe av skylda. Men hva om vi i det minste kunne få forstørrede kopier av plantegningene for Nestatunet opphengt på veggen i eldresenteret? Gjerne supplert med noen av arkitektenes skisser av både ute- og innearealet, selv om skissene kanskje er litt for stort og kostbart tenkt.

Powered by Labrador CMS