Fælk & følk

Selbyggen Valery Susanne Hofmann, nå bosatt i Hommelvik, driver suksessen Brød & Sånt på Midtsandtangen sammen med ektemann Georg Knutsen. Nå skal de utvide!

Bruker en million på oppussing: – Vi er gale!

Publisert

Ekteparet Valery Susanne Hofmann og Georg Knutsen er inne i sitt femte driftsår av håndverksbakeriet og serveringsstedet Brød & Sånt på Midtsandtangen i Malvik. Nå skal de utvide området, og får dermed flere kvadratmeter å boltre seg kulinarisk på. 

Lite visste paret om hva som ventet dem da de tok sats og fulgte drømmen i mars 2018. Kom det til å gå bra? Etter snart fem år sitter de med fasiten i hånden; det gikk over all forventning – selv med en toårig lang pandemi hengende over bransjen. 

– Vi har hatt positive tall hele veien, så vi har ingenting å klage over. Vi kjenner mange i bransjen som det ikke har gått så bra med. Kundene har brukt oss hele veien, forteller Valery, som er oppvokst i Selbu. 

– Det har blitt hjemmet vårt

Planen var egentlig at utbyggingen skulle starte i fjor høst, etter avtale med kommunen, som eier det umiskjennelige grønne bygget på Midtsandtangen. Men en uke før spaden skulle i jorda, trakk kommunen seg fra samarbeidet. Årsakene var mange, men for Valery og Georg så de ambisjonene gå i grus. 

– Vi hadde basert alle planer på at akkurat dette skulle skje. Ansettelse av lærlinger, bedre à la carte-meny og andre ideer hadde vi skjøvet foran oss i påvente av utbedringene. Da kommunen trakk seg, må jeg innrømme at jeg ble deprimert, sier Valery.

Paret tenkte så det knaka. Hva skulle de nå finne på? Skulle de flytte ut av lokalene, og etablere seg på Malviksenteret eller i Hommelvika? Nå var gode råd dyre. 

– Vi følte nesten at vi ble tvangsutflytta. Og fant vel egentlig ut at dette er det eneste stedet vi kunne tenke oss å drive på, og det er her folk vil ha oss. Dette har på en måte blitt hjemmet vårt, forteller Valery. 

Forsvarlig galskap

Løsningen ble å ta frem plantegningene igjen. Da fant de ut at de ikke brukte de kvadratmeterne de allerede hadde på en forsvarlig måte. 

– Vi bestemte oss for å gjøre noe med det vi allerede bruker, og har tatt nærmere 1 000 000 kroner ut av egen lomme for å få gjennomført planene. Vi må gjøre dette for å kunne lage et bedre og mer varig tilbud til våre kunder. Det hadde så klart ikke vært forsvarlig hvis vi ikke hadde hatt gjester som viser oss at det kommer til å gå bra. De ønsker seg dette, sier Valery, før hun utbryter: 

– Men, vi er gale!

Vil være verdt det

Når Selbyggen kommer på besøk, er byggekaoset i full gang. De hadde håpet å få gjort unna alt på en uke, men det ser ut som om det kommer til å ta nærmere tre. Selv om de syns det er kjedelig å si nei til kunder i byggeperioden, vet de begge at det kommer til å være verdt det. 

– Produksjonsområdet har vært for lite lenge, og vi har måttet rullere på å være på jobb. Nå kan flere gjøre jobben samtidig, noe som gjør at vi slipper å bli overarbeidet, forteller Valery, som nå får tre ganger så stort område å produsere deilig bakst og annen mat på.

Med engasjement legger hun ut om ideene som nå er i ferd med å realiseres. Vinduene skal trekkes ut mot fjorden, og det skal lages en isolert vinterhage som kan brukes hele året. 37 kvm med ekstra sitteplass kommer til å merkes. 

En isolert vinterhage står bokstavelig talt på trappene, og Valery forteller engasjert om planene.

Utvikling og vekst

Brød & Sånt har blitt en populær destinasjon, ikke bare for lokale folk, men for mennesker rundt omkring i hele Trøndelag. Rå arbeidsmoral, dyktighet og finesse ligger bak. 

– Vi startet opp med én ansatt, nemlig meg, og en måned etterpå var vi fem ansatte på jobb, ler Valery.

Nå er de åtte faste ansatte, men de bør helst være mellom 12 og 15. Spesielt i sommerhalvåret. 

– Vi har vært på utkikk etter en kokk, en baker og en konditor. Sistnevnte er på plass, forteller en engasjert Valery, og viser frem den nylig ansatte konditorens Instagram-profil.

– Det er rett og slett kunst, utbryter hun. 

Valery er også lidenskapelig opptatt av å ta inn lærlinger i bransjen, og har det siste halve året hatt en lærerjobb ved Strinda Videregående. 

– Ungdommene er dyktige og engasjerte, men problemet er at det ikke har vært noen lærlingejobber å få! Utenlandsk arbeidskraft har tatt mye av det markedet, men jeg tror vi kommer til å få se en endring etter pandemien, sier hun. 

Selv har de tenkt å satse mye på lærlinger fremover. Å skape arbeidsplasser er viktig for ekteparet.

De leier det umiskjennelige grønne bygget av Malvik kommune. Nå har de selv satt i gang full renovering for å skape et bedre og mer varig tilbud for kundene.

Håper på besøk fra Selbu og Tydal

Valery og Georg gleder seg over at tilstandene har blitt mer normale igjen, og ser frem til å kunne arrangere kvelder med stand-up og konserter i tiden som kommer i sine nyrenoverte lokaler. Og så håper de på masse fint vær. 

– Det skal bli godt å få sommeren til å virkelig prøvekjøre våre nye ideer, og finne ut om de fungerer i praksis. Og så håper jeg at både selbygger og tydalinger tar seg en tur. Vi har et veldig fint uteområde her, så hvis man blir lei av vakre Selbu og Tydal går det an å stikke til Midtsandtangen for nye opplevelser, avslutter Valery lurt. 

Powered by Labrador CMS