Debatt

Mobilnett basestasjon illustrasjon. Arkivbilde.

Tid for en ROS-analyse?

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gjenspeiler avisens offisielle mening.

ROS-analyse er et av det mest brukte begrepene i samfunnet. Uansett hva du skal gjøre, om du skal utføre en større jobb eller oppføre en bygning, så kreves det ROS-analyse. I de aller fleste kommunale planer er det innfelt en ROS-analyse. Men hva er det egentlig?

ROS står for risiko og sårbarhet. Det er et viktig verktøy for å redusere faren for uønskede hendelser, både når det gjelder personlig sikkerhet, samfunnssikkerhet og hensyn til naturen. Allikevel oppstår uønskede hendelser, og noen ganger får de større konsekvenser enn andre ganger.

Mandag kveld falt mobilnettet ut i Tydal. Alle basestasjoner i Telias og Telenors mobilnett falt ut, sannsynligvis på grunn av brudd i en fiberkabel. I nærmere seks timer var bygda uten mobilnett. Men er det så farlig å være uten mobilnett en stund da? JA! Det er farlig. Selv om vi har tilgang til satelittelefoner, så er det farlig. Ligger du på en hytte langt unna allfarvei og får hjertestans, så er du prisgitt mobilnettet for å tilkalle hjelp. Er du som pleietrengende alene hjemme og trygghetsalarmen er ditt halmstrå, så får du ikke tilkalt nødvendig hjelp. Brenner det i Græsli og du må hive deg rundt og kjøre til Ås for å få tilgang til satelittelefon for å varsle nødetatene, så går det dyrebar tid før du får varslet. Det er ikke bare farlig, det er livsfarlig!

Ble det gjennomført ROS-analyse da alle viktige varslingsfunksjoner ble lagt over på mobilnett? Om så er tilfelle så må det ha blitt mange røde felter i skjemaet. Rødt markerer høy risiko. Men vi har kanskje ikke så mange alternativer? Det er uforholdsmessig dyrt å opprettholde et alternativt telefonnett, og er du utenfor allfarvei, så er du uansett uten samband. Vi kan heller ikke utstyre hele befolkningen med radiosendere i tilfelle noe skulle skje. Men hva når det skjer noe som setter mobilnettet ut av spill?

Alle basestasjoner i mobilnettet er koblet sammen med nettilgang, og er avhengig av fiberkabel. Alle basestasjoner er avhengig av strømtilførsel. De er utstyrt med en batteribank som skal sikre nødstrøm om den ordinære strømtilførselen svikter. Men denne har virkning i et begrenset tidsrom. Sårbarheten beror på hvordan fiberkabelen og strømkabelen er lagt. Når vi vet at det faktisk har oppstått brudd på fiberkabel fordi en bonde har pløyd av kabelen under våronna, så må vi stille spørsmål om fibernettet, som skal sikre vår sikkerhet og trygghet, er lagt i tråd med forskriftene. Det har også skjedd gjentatte uhell under graving, så det er sårbart. Kan vi komme opp i situasjoner der en bonde eller en gravemaskinfører blir ansvarlig for liv eller død?

Det elektroniske samfunnet er kommet for å bli, og det er kommet fortere enn mange av oss har fått med seg. Har vi glemt ROS-analysen underveis? Er vår samfunnssikkerhet ofret på fremskrittets alter? Nå gjelder det å få fjernet de røde feltene i analysen som ble gjort da alt ble lagt over på mobilnettet. Eller gikk det så fort at det ikke ble gjort noen slik analyse?

Powered by Labrador CMS