Debatt

Strandbyggfjellet der det nå planlegges utbygging av 300 hytter.

Hyttebygging i Strandbyggfjellet

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

Hyttebygging har etter hvert blitt en omdiskutert sak her i landet. I flere kommuner med utstrakt hyttebygging over mange år har innbyggere tatt til orde for å begrense antall nye byggeprosjekt. Tydeligst har dette kommet til uttrykk i Vinje kommune der innbyggere i kommunen vil etablere ei tverrpolitisk bygdeliste mot hyttebygging ved kommende kommunevalg.  I hele landet er det ifølge SSB flere enn 440000 hytter.  Halvparten av landets befolkning har tilgang til ei hytte.  I tillegg har DNT 500 hytter over det ganske land som allmennheten har tilgang til.

I Selbu er det nå 1700 hytter.  Ifølge Selbyggen planlegger Granby AS å bygge 300 hytter i Strandbyggfjellet.  En viktig årsak til skepsis og motstand mot ytterligere hyttebygging er nedbygging av natur. Store hyttetun med plass til ei stor hytte, garasje, uthus og anneks har gjerne blitt normen. I tillegg til hovedveg av høy standard til hyttefeltet har hver hytte sin egen adkomstveg. Infrastruktur som vann, kloakk, strøm og nett krever sitt. Nedbygging av natur i denne sammenheng er ugjenkallelig og irreversibel. Det betyr fjerning av stedegne representanter for arter innen planteliv, mikroorganismer og insekter. Større dyr og fugler får redusert areal å leve på.  Virksomhet i form av sprenging og bruk av anleggsmaskiner i en lang anleggsperiode samt en stadig økende aktivitet av folk vil virke forstyrrende på fugle- og dyreliv.  Mulige negative konsekvenser kan være opphør eller begrenset hekking av fugler, slutt på storfugl leik og trekkruter for elg.

Etablering av hyttefelt betyr hogst uten etterfølgende skogplanting og dermed mulighet for framtidig opptak av klimagassen karbondioksid. Nedbygging av myr, som det fins mye av i Strandbyggfjellet, og som det generelt advares mot, betyr frigjøring av karbondioksid og metan.  Myr som flombuffer ved store nedbørsmengder, forsvinner.

For noen kan kanskje ovennevnte negative konsekvenser for natur og klima fortone seg som små i en større sammenheng, men i de fleste kommuner foregår det en bit-for-bit nedbygging som samlet sett betyr betydelige areal. Avslutningsvis er det naturlig å nevne hva etablering av et hyttefelt av denne størrelsesorden har å si for jakt og friluftsliv for lokalbefolkningen.  Hytteområdet pluss et betydelig omkringliggende areal vil være tapt for utøvelse av jakt.  Når det gjelder friluftsliv har jeg inntrykk av at mange Selbygger har stor glede av å ferdes i den flotte naturen med skog, fjell og vatn som bygda har å by på, og der Strandbyggfjellet er ei lita perle, lett tilgjengelig for mange.  Dette må vi hegne om og ta vare på.  Utøvelse av friluftsliv innenfor Allemannsretten gir folk rike opplevelser og en viktig helsegevinst.  Utfordringen er å se slike verdier i konkurranse mot hensyn der profitt nesten uten unntak trumfer det meste annet. 

Powered by Labrador CMS